fbpx Skip to main content

Beneficiile unui blog pentru afacerea ta

// de @alinmacsim

Blogul, asociat cu rețelele de socializare potrivite, este un puternic instrument de promovare pentru afacerea ta.

Deși nu mulți proprietari de afaceri mici și mijlocii au înțeles asta, blogul este important pentru a crește vizibilitatea propriei afaceri și pentru a construi o relație pe termen lung cu clienții și potențialii clienți.

De cele mai multe ori, antreprenorii sunt comozi sau se tem de tehnicismele din spatele blogului și de efortul constant pe care trebuie să îl depună pentru a crea conținuturi interesante și utile pentru publicul țintă.

Acei puțini care totuși fac acest pas, gustă din beneficiile pe care le oferă blogul și își dau seama că acel efort chiar își merită rezultatele.

Hai să vedem împreună cele mai importante beneficii și motive pentru care și tu ar trebui să creezi un blog pentru afacerea ta.

1. Ajungi la persoanele potrivite, cititorii sunt potențialii tăi clienți

Articolele pe care le publici pe blog nu vor spune niciodată “cumpără-mi produsul/serviciul”, dar asta nu înseamnă că nu sunt o bună strategie de marketing. Achiziția se va întâmpla datorită a ceea ce se întâmplă în spatele scenei.

Fiecare articol va conține informații interesante pentru anumite persoane, care vor căuta aceste informații online și, în acest fel, vor intra în contact cu brandul tău și cu tine.

Articolele tale vor fi indexate în motoarele de căutare (Google ne interesează în mod special), iar poziția afacerii tale în paginile rezultatelor se poate îmbunătăți considerabil datorită acestor articole.

Nu este cea mai importantă metodă de promovare, dar este printre cele mai eficiente și cu costuri foarte reduse, iar spre deosebire de celelalte, articolele din blog continuă să aducă trafic important pe site-ul afacerii tale chiar și la mult timp după ce sunt publicate.

Așa cum spuneam puțin mai sus, atunci când publici constant informații relevante pentru publicul tău, va crește și posibilitatea de a avea tot mai multe linkuri către site-ul tău ceea ce îmbunătățește poziția acestuia în Google, iar vizibilitatea brandului tău va crește nu doar datorită vizibilității în Google ci și pentru faptul că tot mai multe persoane vorbesc despre tine.

Din articol în articol, vei reuși să construiești o relație pe termen lung cu aceste persoane și să te stabilești ca și profesionist de referință în domeniul tău de activitate.

Acesta este al doilea motiv pentru care afacerea ta are nevoie de un blog.

2. Ești recunoscut ca și expert în domeniul tău

Blogul tău poate arăta câtă experiență ai în domeniul tău de activitate, de fiecare dată când dezbați un subiect interesant.

Persoanele vor percepe blogul ca pe o sursă consistentă de informații utile care îi pot ajuta și care le pot îmbunătăți viața și activitatea.

Faptul că distribui sfaturi și informații în articolele tale subliniază intenția ta de a construi relații de lungă durată cu cititorii și nu doar interesul tău de a încheia o altă vânzare. În plus, îți dă oportunitatea de a arăta audienței că ești o autoritate în domeniul tău de activitate, ceea ce îți permite să construiești mai ușor o reputație.

Dacă conținuturile tale sunt distribuite și de alte persoane, înseamnă că cititorii tăi au încredere în tine, iar reputația ta este în siguranță.

3. Vinzi mai mult și mai ușor

Imaginează-ți ce impact are un articol în care clarifici toate dubiile pe care le pot avea persoanele indecise dacă să achiziționeze un serviciu sau produs comercializat de tine.

Imaginează-ți cât de simplu este să închei o vânzare atunci când potențialii tăi clienți au primit toate informațiile de care au nevoie despre produsele sau serviciile tale, din articolele pe care le scrii.

Deși mesajul articolelor tale nu este “cumpără, cumpără, cumpără”, o persoană informată corect și complet este mult mai aproape de a deveni clientul tău.

Un studiu realizat de Hubspot subliniază importanța blogului în vânzări.

Rezultatele acestui studiu spun că afacerile/companiile cu site-uri care au între 50 și 100 de articole, generează cu aproape 50% mai multe vânzări decât cele cu mai puțin de 50 de articole, în timp ce companiile ale căror site-uri conțin între 100 și 200 de articole, generează de peste două ori mai multe vânzări decât cele cu mai puțin de 50 de articole.

Comunitatea care se conturează în jurul blogului tău te poate ajuta să crești vânzările.

De cele mai multe ori, articolele de pe un blog conțin informații pe care celelalte persoane le caută, dar uneori pot ridica și semne de întrebare.

Cititorii tăi pot deschide discuții pe temele abordate de tine, în comentarii.

Te poți folosi de aceste discuții pentru a scrie articole viitoare, pentru a înțelege ce caută potențialii tăi clienți sau cum poți îmbunătăți serviciile sau produsele pe care le comercializezi deja.

4. Conturezi o comunitate în jurul brandului tău

Deși nu toți cititorii tăi vor fi și clienți, ei vor face oricum parte din comunitatea care se creează în jurul brandului tău. O persoană care nu cumpără de la tine poate fi oricum ambasadorul brandului tău, mai ales atunci când știe totul despre tine.

Cu timpul, relația pe care o construiești cu cititorii tăi te va ajuta să transformi aceste persoane în clienți activi.

Un instrument care te poate ajuta să construieșți un database de emailuri și să transformi cititorii în clienți este newsletterul.

Email marketingul este o strategie de marketing foarte eficientă și puternică pe care și tu o poți pune în practică, dar nu poți face asta fără un blog. Doar prin articolele tale te asiguri că amintești periodic cititorilor de brandul tău.

Dacă cititorii tăi consideră articolele tale informative, relevante și interesante, atunci vor face la fel și cu newsletterul tău. Pentru a-i împinge să se înscrie la newsletter, introdu un îndemn în articolele tale să o facă. În acest fel îți va fi mai ușor să îi ții la curent cu noutățile din domeniu, dar și să le trimiți promoții și actualizări despre compania și produsele tale.

Deși există și alte motive pentru care ai face bine să creezi un blog pentru afacerea ta, acestea sunt principalele beneficii pe care ți le poate aduce blogul.

Bonus: De multe ori, blogul te poate ajută să testezi anumite campanii, să vezi ce poate funcționa pentru a îmbunătăți relația dintre tine și potențialii tăi clienți, deci pentru a vinde mai mult. În acest fel vei putea decide să investeșți doar în acele campanii care chiar dau rezultate.

Sper că ți-am lămurit dubiile și că ai înțeles cât de important este ca afacerea ta să aibă un blog. Tot ce trebuie să faci este să începi să scrii.

Mult succes și spor la treaba.

Te salută amicul tău online,

 

 

 

One thought to “Beneficiile unui blog pentru afacerea ta”

Lasă un răspuns