Probabil mulți s-ar aștepta la o altfel de introducere, dar am ales ca primul articol de pe acest blog să fie un ghid. Asta și pentru că tocmai am terminat de mutat blogul unei amice.
O mulțime de bloggeri își încep “cariera” pe wordpress.com sau platforme similare, dar își dau repede seama de limitele pe care le impun acestea și vor la fel de repede să își mute blogul wordpress pe domeniu și hosting proprii.
În acest articol te voi ghida pas cu pas în acest proces și te voi ajuta să muți întregul blogul, cu articole, comentarii și imagini de pe wordpress.com pe un domeniu care să sune așa cum îți dorești.
De ce să te muți de pe wordpress.com?
Platforma wordpress.com permite oricui să creeze un cont gratuit și un blog cu toate funcțiile necesare pentru a scrie, publica și construi o comunitate în jurul propriilor conținuturi.
Dacă și tu ai început cu un astfel de cont, dar acum îți dorești un blog pe domeniu propriu, atunci ai înțeles probabil care sunt limitele unui blog pe wordpress.com, ca și adresa lungă și neprofesională, lipsa posibilității de a monetiza blogul cu publicitate personalizată, prezența bannerelor, lipsa posibilității de a instala pluginuri, etc.
Un blog wordpress.org îți va da acces complet la site-ul tău și libertatea de a controla toate funcțiile. Dacă îți doreșți asta, iar blogul tău e pe wordpress.com, atunci citește în continuare și treci la treaba.
Lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a începe
Pentru a avea un blog cu hosting dedicat și domeniu propriu, ai nevoie de domeniu și hosting.
Pentru o soluție echilibrată la îndemâna oricui, recomand clausweb, dar dacă îți doreșți o soluție profesională cu funcții avansate de caching și servere puternice (pentru viteza blogului), atunci recomand – fără să clipesc – siteground.
Și dacă blogul tău wordpress.com are deja un domeniu ales de tine, tot ai nevoie de hosting.
Odată obținute ambele, putem trece la transferul paginilor, articolelor, comentariilor, imaginilor și a tuturor celorlalte date de pe vechiul blog pe cel nou.
Notă: Pentru că nu toată lumea se descurcă doar cu acest ghid și nu este destul de tehnică să reușească să își mute blogul, ofer serviciul de transfer al blogului, fără riscuri și fără bătăi de cap.
Dacă îți place să înveți și îți place să faci lucrurile în deplină autonomie, citește mai departe.
Primul pas: exportă datele din wordpress.com
Primul lucru pe care trebuie să îl faci acum este să accesezi panoul de administrare wordpress.com și să intri în secțiunea WP Admin (Administrator WP dacă utilizezi wordpress.com în limba română) din coloana din partea stângă (de acum o voi numi coloana stângă pentru a ușura termenii). Ți se va deschide panoul de administrare a blogului.
Caută, în meniul din coloana stângă, Unelte » Export (Tools » Export, dacă utilizezi wordpress în limba engleză).
Dă click pe Export, iar pe pagina care ți se deschide, vei fi întrebat ce instrument vrei să utilizezi, dintre Transfer Ghidat și Free. Alege versiunea Free și dă click pe butonul albastru “Începe exportul”
La următorul pas vei fi întrebat ce date vrei să exporți și binențeles că răspunsul este “Tot conținutul”, opțiune selectată by default.
Instrumentul de exportare îți va descărca un fișier XML care conține toate informațiile articolelor, paginilor, imagini, comentarii, categorii, taguri, meniuri, dar și numele blogului, utilizatorii, și alte informații.
Pasul 2: Setarea blogului
Acum că ai datele salvate, tot ce trebuie să faci este să instalezi pachetul wordpress pe noul blog. Acest lucru poate fi realizat cu ușurință direct din panoul furnizorului de hosting.
Dacă nu te descurci cu instalarea wordpress, spune-mi mai jos într-un comentariu și îți voi răspunde.
Odată instalat wordpress, e momentul să imporți conținutul pentru ca noul tău blog să prindă formă.
Pasul 3: Importă conținutul în noul blog wordpress
Pentru a putea importa conținutul în noul blog, ai nevoie de un plugin care să facă treaba murdară în locul tău.
Pentru asta, vizitează panoul de administrare a blogului tău la adresa domeniultau.ro/wp-admin și caută Unelte (Tools) » Import în coloana stângă.
Dă click pe butonul “Instalează acum” și așteaptă ca wordpress să instaleze pentru tine pluginul. Odată instalat, îți va apărea în susul paginii un mesaj de confirmare și butonul “Rulează importator” pe care vei da click.
Vei fi dus pe o pagină unde ți se va cere să încarci fișierul XML pe care l-ai exportat de pe vechiul blog (la primul pas din acest ghid).
Atenție: dacă fișierul este mai mare de 2MB, lucru foarte posibil dacă blogul tău vechi are deja mai multe articole, comentarii, etc, ai două posibilități: poți cere furnizorului de hosting să mărească limita aceea sau poți utiliza un instrument care segmentează datele din fișierul XML, un soft care se numește WXR file splitter. (pentru Windows / Mac).
În faza de importare vei avea posibilitatea de a alege cărui utilizator să îi fie asociate toate conținuturile.
Ți se va permite să imporți și fișierele media din vechiul blog. Este important să bifezi această optiunie dacă doreșți ca articolele să conțină și imaginile din vechiul blog.
Pasul 4: limitează accesul la vechiul blog și redirecționează vizitatorii către cel nou
Dacă blogul tău are deja mai multe articole indexate de google și te bucuri deja de o comunitate de cititori, atunci vei vrea ca persoanele care își amintesc de vechiul blog și tastează în browser vechea adresă, să fie redirecționați către cel nou. La fel, vei vrea ca Google să trimită traficul către noul site, deși încă indexează vechile articole.
Această opțiune are un cost de 13$ pe an, o sumă neimportantă dacă vechiul tău blog se bucură de notorietate.
Vizitează panoul de administrare, dă click pe Setări » Afișare (sau Settings » Reading dacă utilizezi wordpress.com în limba engleză) și caută secțiunea Vizibilitate site (Site Visibility) unde va trebui să bifezi “Aș dori că site-ul meu să fie privat, vizibil numai pentru mine și utilizatorii pe care îi aleg”
Vizitează panoul de administrare pe wordpress.com, dă click pe Setări și caută “Site address”. În această secțiune vei găsi butonul “redirect”. Dă click pe el și urmează instrucțiunile.
Ok! Acum ai un blog nou pe care îl poți controla în întregime, cu un domeniu propriu și ești pregătit pentru o nouă etapă a carierei tale de blogger/antreprenor online.
Dacă ți-a fost de ajutor ghidul meu și ai dus la bun sfârșit fiecare etapă, înseamnă că ai un blog nou. Lasă adresa lui în comentarii.
Te salută amicul tău online,