Skip to main content

Micro-influencer marketing sau când elevul își depășește maestrul

// de @alinmacsim

Deși se înțelege deja din titlu, în articolul de astăzi vorbim despre rolul micro-influencer-ilor în strategiile de marketing.

Înainte de a trece la subiect, hai să vorbim puțin depre rețelele de socializare.

Cu ceva timp în urmă, Facebook era cea mai tare rețea de socializare, și încă este dacă ne gândim la veniturile pe care le generează și la numărul de utilizatori. Apoi, pentru a-și păstra poziția pe piață și pentru a se adapta, a cumpărat Instagram, un social media mai mic (la vremea aceea – acum are cu mult peste 1 miliard de utilizatori), dar cu potențial.

Acest potențial va ajuta Instagram să depășească Facebook până la finele anului 2020, în ceea ce privește numărul de utilizatori. Tot mai multe persoane speră să își adjudece micul spațiu de faimă pe această rețea de socializare și să câștige sume tot mai mari pentru serviciile pe care le pot oferi ca și influenceri.

Ca să vorbim despre numere, anul trecut Instagram a depășit 1 miliard de utilizatori activi. Conform revistei Forbes, „un profil cu peste 1 milion de followeri poate câștiga și 50.000 de dolari pentru o singură postare (în funcție de interacțiune)”.

Nu ai nevoie de mai multe motive pentru a-ți dori să devi influencer pe Instagram.

Totuși, agențiile au înțeles că nu întotdeauna sunt justificate sumele percepute de influenceri, deoarece se întâmplă destul de des ca profiluri cu multe milioane de followeri să aibă parte de o înteracțiune foarte mică…și de multe ori, de un public infidel.

Maximul de interacțiune se obține în jurul a 1000 de followeri pentru a ajunge la un plateau atunci când profilul se îndreaptă spre 80.000-100.000 de followeri.

Este mai dificil să interacționezi cu o personalitate celebră decât cu cineva pe care simți mai aproape de tine ca persoană.

De când social media ca Instagram, Facebook și YouTube au devenit populare și s-au conturat noi personaje în mediul online, tot mai multe branduri au înțeles rolul pe care îl pot avea acești micro-influenceri în campaniile de marketing.

De-a lungul timpului, în câteva campanii pentru clienții SweetLime, am evaluat efectele colaborării cu un influencer în comparație cu mai mulți micro-influenceri, acordând aceeași sumă de bani pentru ambele categorii.

Din aceaste experiențe am înțeles că a doua categorie de colaboratori este uneori ignorată (pe nedrept), deși relația pe care o au aceștia cu publicul lor este mai specială decât cea a marilor influenceri, motiv pentru care întrețin conversații online de 25 de ori mai mult decât ceilalți.

După cum bine știi, un micro-influencer are mai puțini followeri decât un infuencer de proporții și, de cele mai multe ori, publicul acestuia este format din persoane cu o afinitate mai mare față de personajul pe care îl reprezintă micro-influencerul. Asta pentru că nu s-a creat încă acea modă de a da follow cuiva doar pentru că e faimos.

Acest detaliu face ca interacțiunea să fie de 4 până la 9 ori mai mare în cazul micro-influencerului.

sursa imagine: socialbakers

Cum să colaborezi cu un micro-influencer pentru a-ți promova afacerea?

Majoritatea persoanelor care se ocupă de o afacere intră în contact cu micro-influenceri. Primii sunt proprii clienți, iar cel mai mic nivel de microinfluencing este acela în care clienții tăi te recomandă mai departe prietenilor și cunoștințelor sale.

Gândește-te că același mecanism se aplică și la o scară mai largă, mergând dincolo de prieteni și cunoștințe, cu ajutorul rețelelor de socializare.

Cei mai buni micro-influenceri sunt cei care te apreciază deja, pe tine și produsul sau serviciul tău. Caută microinfluenceri în publicul tău de fani/followeri. În acest fel vei ști că acea persoană îți apreciază deja brandul.

Înainte de a încheia un acord, conectează-te la nivel personal cu aceasta pentru a înțelege cât de relevantă este pentru brandul tău și cât de mult se aliniază cu valorile tale. Doar așa poți prevedea modul în care te va prezenta și va vorbi despre tine, dar și dacă acel conținut care vorbește despre tine va capta atenția publicului său sau nu.

Există și micro-influenceri care se vând pe orice și depinde de tine dacă alegi ca aceștia să te reprezinte. Sigur nu îți dorești ca mesajul pe care îl transmite este “cumpără acest produs deși știm amundoi că eu nu îl folosesc”.

Atunci când îi găsești pe cei potriviți, roagă-i să spună povestea brandului tău prin ochii lor. Nu îți fie teamă să descrii modul ideal pentru a te prezenta lumii, fie că e vorba despre un articol sau un video, o postare sau un story, dar și platformele pe care vrei să apari.

!! Pentru a fi sigur că vei ajunge la publicul tău țintă, asigură-te că și micro-influencerul ales are publicul pe aceeași platformă.

Un lucru foarte important luat în considerare pentru o colaborare cu un micro influencer este funcția Instagram de Swipe Up. Ea poate fi utilizată doar de profiluri cu cel puțin 10k de followeri. Un story este o metodă foarte eficientă de promovare, iar un link într-un story cu swipe up poate avea un impact de zeci de ori mai mare decât un “vezi linkul în bio”, deși dispare după 24 de ore.

Forbes: We believe that small-scale collaborations are the future.

Odată creată această relație, asigură-te că durează. Vei vrea ca publicul acestui micro-influencer să continue să consume conținuturi despre brandul tău. În plus, este dificl să găsești mereu micro-influenceri relevanți pentru brandul tău și este mai dificil să lucrezi cu un grup de micro-influenceri noi decât persoane cu care ai deja o experiență.

În orice campanie este important să măsori rezultatele, lucru pe care îl poți face în timp real de cele mai multe ori. Așa cum spuneam mai devreme, în cazul colaborării cu un micro-influencer, gandește-te că rezultatele apar mai încet, dar apar. De aceea, nu renunța la un micro-influencer după primul story.

Optimizează, repetă și insistă deoarece micro-influencerii au capacitatea de a ajunge la publicul dorit intr-un mod mai personal, eficient și autentic.

Te salută amicul tău online,

Lasă un răspuns