fbpx Skip to main content

Personal Branding: o scurtă revelație pentru aspiranți influenceri Acum o săptămână mi-am petrecut o dimineață împreună cu Cristian China Birta, timp în care am discutat și despre succesul personal, lucru care s-a dovedit revelator și care inspiră tema articolului de astăzi.

// de @alinmacsim

Cândva, înainte de făurirea conceptului de personal branding, totul se rezuma la ce spunea lumea despre tine, la cum te lăudau vecinii, cunoscuții și clienții.

Ce este/ce înseamnă personal branding?

Astăzi, același concept a devenit ceva mai serios și este un parametru de reușită pentru mulți profesioniști și chiar companii.

Nu mai depinde doar de cum te laudă șeful sau persoanele apropiate ci de un efort personal pe care îl depui pentru ca lumea să primească mesajul potrivit despre tine.

Acest mesaj este conubiul perfect dintre calitățile tale profesionale și expertiza ta în domeniu pe de-o parte și valoarea pe care o poți adăuga tu, prin munca ta, de cealaltă parte.

 Nici eu, nici Cristian China Birta nu am fost plătiți pentru a promova Ovride…dar cafeaua e prea bună

De multe ori, personal branding este sinonim cu multă muncă și perseverență deoarece nu este ceva ce se poate construi peste noapte. Nu este de-ajuns să dai o definiție sau descriere a capacităților tale de a face ceva anume pentru că depinde în egală măsură de efortul tău de a transmite corect acea definiție și de cum percep celelalte persoane mesajul tău.

Poate dura luni sau chiar ani de zile înainte ca acest proces să dea rezultatele așteptate, dar uneori se poate forța puțin ritmul îmbunătățind fiecare pas în urmă feedbackului primit de la publicul tău.

Deși spuneam că personal branding nu înseamnă o simplă definiție, poți începe totuși de aici.

Creează-ți propria definiție, descrie publicul țintă și valorile pe care vrei să le împărtășeșți cu acesta și de ce lumea trebuie să te aprecieze, apoi ghidează-ți pașii după această definiție.

De ce este important Personal Brandingul și cum te poate ajuta?

Orice profesionist își dorește să fie vizibil și să fie recunoscut pentru propriile capacități profesionale. Este ceea ce ne împinge să ne dorim să fim buni profesioniști și ceea ce ne asigură că facem ceea ce trebuie pentru ca persoanele să ne vadă așa cu ne dorim.

Poți face asta prin evidențierea calităților tale, astfel ca lumea să înțeleagă rolul pe care îl poți avea pentru ei și de ce trebuie să te aprecieze ca și profesionist sau influencer.

Trebuie să începi să îți creezi un brand personal puternic dacă vrei ca lumea să știe cine ești și să poți fi consideră important sau chiar influent în domeniul tău. Doar așa, publicul își va aminti numele tău și îl va asocia cu acele valori pe care le exprimi și le repeți.

Dacă vei ști să vorbești bine despre tine și lumea te va cunoaște prin ochii tăi atunci publicul va avea încredere în tine.

Gândește-te că niciodată nu ai votat și nu vei vota pe cineva al cărui nume nu îl ști sau recunoști.

Personal Branding e procesul care te evidențiază față de toți ceilalți și te ajută să demonstrezi că ești un exemplu de urmat. Este ceea ce te face să fii memorabil între mii de alți profesionișți.

Odată cu răspândirea rapidă a informației, generațiile mereu conectate sunt obișnuite să știe totul. Atât persoanele din spatele unei companii de succes, cât și pe cele din spatele companiilor pe care le detestă.

Din acest motiv, influencer marketingul a devenit o baghetă magică, care în mâna persoanelor potrivite, face miracole.

În acest fel, marile companii au ajuns mai aproape de public prin persoane simbol în care toată lumea are încredere. În același timp, proprietarii micilor companii s-au transformat în mici influenceri la rândul lor, pentru a ține pasul.

Cu trecerea timpului, în lumea occidentală a devenit o modă cu rezultate pozitive ca managerul unei companii să își construiască un brand personal pentru a contribui la succesul companiei.

Un exemplu concret este cazul lui Steve Jobs, chiar dinainte ca ideea de personal branding să existe. La fel este când vorbim despre Elon Musk, în care lumea are încredere orice ar vinde de acum înainte.

Profesioniștii cu influență ca și cei de mai sus sunt imediat asociați cu valori pe care companiile conduse de aceștia le subliniază. Toată lumea a auzit de Steve Jobs și apreciază ceea ce acesta a construit, așa cum îl apreciază pe Elon Musk și uneori chiar invidiază.

Acesta e motivul pentru care toată lumea poate fi considerată potențial client al acelor companii.

Nu ai vrea și tu ca toată lumea să fie potențialul tău client?

Cum să construiești Personal Branding?

Ca și în cazul creării unui brand de companie, cel mai important aspect este conținutul. El este martorul tău și vorbește despre tine, dar înainte de asta trebuie să știi despre ce vrei să vorbești și cui te adresezi.

Tu și publicul tău

Pasiunea nu este totul și nu ajunge pentru a te transformă într-un influencer. Trebuie să îți identifici unicitatea și calitățile care te diferențiază. Trebuie să te descoperi pe tine înainte de toate.

Dacă eșți profesionist într-un domeniu anume și îți faci treaba cu pasiune, atunci poți face din asta prioritatea ta absolută și îți poți construi imaginea în jurul acestui subiect.

Așa cum spuneam la început, personal branding-ul este echilibrul dintre cum te defineșți pentru ca ceilalți să te vadă și cum te percepe restul lumii.

Este important să înțelegi care îți este publicul țintă. Care sunt acele persoane a căror apreciere o cauți și cum să vorbești în cel mai clar limbaj pentru ele.

Conținut: “documentează, nu crea”

Toți influencerii creează conținut fie că este vorba despre articole pe blog, video pe youtube sau facebook, poze și stories pe instagram și facebook, etc.

Este important să publici cât mai mult conținut de calitate care să atragă atenția și să te susțină în strategia ta de personal branding.

Prin conținut de calitate trebuie să înțelegi să nu faci rabat de la calitate. Să creezi conținut de dragul de a vorbi, fără să știi ceea ce spui, este exact opusul personal brandingului. Sigur nu vrei ca lumea să te ignore pe veci.

Gary Vaynerchuck, un influencer cu un brand personal foarte puternic, atunci când vorbește despre metodele prin care să realizezi acest lucru, spune ceva interesant și poate puțin contraintuitiv: “Documentează. Nu crea.

Multe persoane fac greșeala să își dorească să pară experți mai mari decât ceea ce sunt, descriind calități pe care nici nu le dobândesc. Uneori, asta înseamnă a crea.

Este mult mai simplu să atragi pozitiv atenția descriind procesul în care ești implicat, subliniind acele calități de care ai nevoie pentru a-ți duce la bun sfârșit treaba. Uneori, asta înseamnă a documenta.

Are dreptate Gary! E mult mai simplu să fii tu însuți, iar imaginea ta este mai în siguranță atunci când procesul de personal branding nu include și povești imaginare despre tine.

Nu îți fie teamă să arăți mai multe aspecte ale personalității tale. În felul ăsta vei avea mereu ceva de spus, fără să trebuiască să inventezi.

Un marketer nu e niciodată doar un marketer, așa cum o fashionista nu este niciodată doar o fashionista sau un blogger doar un blogger.

Mai mult de atât, nu vrei să vorbești în continuu despre calitățile pe care tu vrei să le vinzi, ascunzându-ți latura umană. Trebuie să prioritizezi personal brandingul, imaginea care se conturează în jurul tău ca individ, nu vânzările.

Distribuie și socializează

Conținutul tău nu va ajunge niciodată la publicul dorit, dacă cel puțin tu nu îl distribui.

Folosește-te de rețelele de socializare și nu te sfii să te gândeșți și la un buget pentru promovarea acelor conținuturi. Trebuie să crești și cel mai bine este să o faci mai devreme decât mai târziu.

Dacă nu ai înțeles ce rețele de socializare sunt potrivite pentru tine, lasă un comentariu mai jos. Putem găși împreună cea mai bună formulă.

Dincolo de spațiu în care să îți distribui conținuturile, rețelele de socializare sunt utile tocmai pentru a socializa, pentru a crea relații cu alte persoane și alți profesioniști.

De cele mai multe ori, persoanele care ne urmăresc pe facebook, instagram sau youtube, apreciază atenția pe care le-o acordăm și se simt bine atunci când le răspundem la comentarii sau purtăm o conversație cu ele.

Această apreciere le poate împinge să facă mai mult decât să ne urmărească. Ele pot deveni ambasadorii brandului nostru personal și ne pot susține cauza prin activitățile lor online.

Fii tu însuți nu înseamnă să fii antipatic.

Fii tu

Pot repetă acest sfat mai mult decât am făcut-o deja. Fii tu înseamnă să fii personal, pentru a putea construi un brand personal.

Personal Branding-ul trebuie să reflecte modul tău de a fi, ca persoană și ca profesionist. Nu te poți păcăli pe tine și nu îi poți păcăli pe ceilalți.

În personal branding trebuie să fii consistent și nu poți fi consistent într-o poveste inventată. Asta dacă nu ești Joanne Rowling, autoarea cărților din seria Harry Potter. Lumea își va da seama.

Mai mult de atât, cu siguranță îți doreșți ca lumea să vadă că ești autentic și nu doar o copie a calităților celorlalți.

Păstrează aceeași consistență și offline pentru ca eforturile tale de branding să fie constant apreciate. Nu poți apărea pe instagram mereu în costum cu cravată, iar la prima conferință la care participi să mergi în blugi tăiați și tricou.

Personal Branding-ul ideal este acela care se conturează, mai mult sau mai puțin, în toate aspectele vieții tale.

Dacă nu îți lipsește motivația, în ziua de azi ai la dispoziție toate instrumentele pentru a-ți construi eficient brandul personal.

Sper că articolul de azi să îți fie de folos, dar dacă crezi că lipsește vreo informație importantă, nu ezita și scrie-mi în comentarii.

Te salută amicul tău online,

Lasă un răspuns